Gdybym miał opisać swoje życie jednym słowem, byłoby to "przewidywalność". Wstaję o 6:30, piję kawę z mlekiem, czytam wiadomości, pakuję kanapki i idę do pracy. Wracam tą samą drogą, w tym samym tempie, o tej samej porze. Moja żona żartuje, że mógłbym być zegarem, gdyby nie to, że czasem się spóźniam, bo światła na skrzyżowaniu nie są tak punktualne jak ja. I to mi pasowało. Serio. Uwielbiam porządek, schematy, wiedzę, czego się spodziewać. Nie znoszę niespodzianek, chyba że w postaci dodatkowego dnia wolnego albo czekolady od żony.
A potem przyszedł ten wtorek.
Był zupełnie zwyczajny. Może nawet bardziej zwyczajny niż inne. W pracy dostałem tabelę do wypełnienia, która okazała się mieć w sobie błąd, przez co spędziłem nad nią dwie godziny więcej, niż powinienem. Wkurzony wróciłem do domu, zjadłem obiad, który smakował jak poprzedniego dnia, i usiadłem przed telewizorem. I wtedy coś we mnie pękło. Nie wiem, czy to był ten błąd w tabelce, czy deszcz za oknem, czy to, że nie mogłem znaleźć pilota, ale po prostu wstałem, wszedłem do sypialni i otworzyłem laptopa. Nie żeby sprawdzić służbową pocztę. Żeby zrobić coś kompletnie bezsensownego. Coś, co nie miałoby związku z moim harmonogramem.
Nie wiem, skąd znałem nazwę. Może z reklamy przy filmiku, może od kumpla na siłowni, który mówił, że gra, ale nigdy mu nie wierzyłem, bo wyglądał, jakby wszystkie pieniądze wydawał na białko. Wpisałem w wyszukiwarkę i trafiłem na stronę. To nie było nic wielkiego. Kolorowe ikonki, zachęcające napisy, mnóstwo animacji. Miałem ochotę kliknąć "wstecz" i zapomnieć, ale coś mnie powstrzymało. Ta mała myśl, która pojawia się w głowie, kiedy robisz coś po raz pierwszy: "A co, jeśli...".
Zarejestrowałem się w dziesięć minut. Dałem sobie limit, który był dla mnie śmieszny. Pięćdziesiąt złotych. To tyle, ile płacę za dwie pizze z dowozem w piątek. Albo za butelkę czegoś lepszego na urodziny szwagra. Powiedziałem sobie, że to będzie mój mały eksperyment. Jak kupno losu na loterii, tyle że w internecie. Przez pierwsze kilka minut kręciłem jakieś proste gry. Nic specjalnego. Raz wygrywałem pięć złotych, raz przegrywałem dziesięć. To było całkiem przyjemne, takie oderwanie od codziennych obowiązków. Ale czułem, że to tylko zabawa.
I wtedy, bez żadnego konkretnego powodu, zmieniłem grę. Wybrałem coś, co wyglądało bardziej skomplikowanie. Miałem ostatnie dwadzieścia złotych i stwierdziłem, że zagram je do końca. A potem zamknę komputer i pójdę spać. Kliknąłem przycisk. Bębny zaczęły się kręcić. I nagle zatrzymały się w układzie, który sprawił, że poczułem ucisk w żołądku. Cały ekran rozbłysnął kolorami. Dźwięk, który wydobył się z głośników, był tak głośny, że żona zawołała z kuchni, czy wszystko w porządku.
Spojrzałem na wyświetloną kwotę i przez chwilę myślałem, że to pomyłka. Może pokazuje jakieś punkty, a nie pieniądze? Może to tylko efekty specjalne? Ale nie. To była prawdziwa suma. Dziesięć tysięcy złotych. Dziesięć tysięcy. Mniej więcej tyle, ile zarabiam przez trzy miesiące ciężkiej pracy. Siedziałem na łóżku z otwartymi ustami, a serce waliło mi jak młotem. W pierwszej chwili nie wiedziałem, co zrobić. Zablokowałem ekran. Odblokowałem. Liczba wciąż była. To nie był sen. To nie był błąd.
Ale to, co zrobiłem później, zaskoczyło nawet mnie. Zamiast od razu wypłacać, postanowiłem sprawdzić, jak działa cały proces. Zajrzałem w zakładkę z informacjami o płatnościach, przeczytałem regulamin, obejrzałem filmiki instruktażowe. Dowiedziałem się, że vavada wyplaty realizuje na kilka sposobów, w zależności od preferencji użytkownika. Przewertowałem opinie innych graczy, którzy pisali, że pieniądze przychodzą szybko i bezproblemowo. Wszystko wyglądało bardzo profesjonalnie. I to był moment, w którym moje serce zaczęło bić nieco spokojniej.
Wypłata zajęła półtora dnia. W czwartek rano, kiedy sprawdzałem konto w banku, zobaczyłem wpływ. Dziesięć tysięcy złotych. Mogłem w to nie wierzyć, ale liczby nie kłamią. Zrobiłem zrzut ekranu i wysłałem żonie. Odpisała po trzech minutach: "Co ty zrobiłeś?!". Zadzwoniłem do niej i opowiedziałem całą historię, od początku. Śmiała się, nie wierzyła, pytała, czy to jakiś żart primaaprilisowy. A potem zapytała: "I co teraz?".
I właśnie wtedy zrozumiałem, że ta wygrana zmieniła coś więcej niż tylko stan mojego konta. Zmieniła sposób, w jaki patrzę na przypadkowość. Zawsze myślałem, że sukces to efekt ciężkiej pracy i planowania. A tu nagle okazało się, że jedno kliknięcie, jeden moment szaleństwa, może przynieść coś, czego nie osiągnąłem przez cały rok. Nie mówię, że porzucam pracę. Nie mówię, że teraz będę grał codziennie. Ale nauczyłem się jednej rzeczy: czasem warto zrobić coś bez planu.
Kwota, którą wygrałem, wystarczyła na nowy sprzęt do kuchni dla żony, o którym marzyła od dwóch lat. Kupiłem jej robot kuchenny, który widziała w sklepie i zawsze mówiła, że jest za drogi. Resztę odłożyliśmy na wakacje. Pierwsze wakacje od pięciu lat, które nie będą się wiązały z liczeniem każdego wydanego grosza.
Kiedy teraz siedzę w domu, patrząc na ten robot na blacie, myślę o tamtym wtorku. O tym, jak blisko byłem, żeby zamknąć laptopa i pójść spać. Jak blisko byłem, żeby uznać to za stratę czasu. A jednak nie zamknąłem. Zrobiłem to, co dla mnie było nielogiczne. I wygrałem. Nie tylko pieniądze. Wygrałem świadomość, że w każdej chwili może przydarzyć się coś dobrego, nawet jeśli nie masz na to wpływu. Że nie wszystko trzeba kontrolować.
Czasem pytam siebie, czy zrobiłbym to samo, gdybym wiedział, że wygram. I dochodzę do wniosku, że chyba tak. Bo to nie o wygraną chodziło. Chodziło o ten moment, kiedy robisz coś nowego, ekscytującego, nawet jeśli to tylko kilka kliknięć. O poczucie, że żyjesz.
W vavada wyplaty poszły bezproblemowo, ale prawdziwa wypłata to była ta, którą dostałem od życia. To było przypomnienie, że schematy są dobre, ale czasem trzeba je złamać. Że warto zaryzykować coś małego, żeby zyskać coś wielkiego. Czy to się powtórzy? Nie wiem. Ale wiem, że już nigdy nie spojrzę na wtorkowy wieczór tak samo.
A żona wciąż pyta, czy nie zagram jeszcze raz. Uśmiecham się i mówię: "Może. Ale nie dzisiaj". I zostawiam to w zawieszeniu. Bo czasem najlepsze historie to te, które mają otwarte zakończenie.