Péntek este volt, de nem úgy nézett ki, mint egy péntek este. A kislányom már kilenckor elaludt, a feleségem a barátnőjével beszélt telefonon, én meg a kanapén ültem, és a mennyezetet bámultam. Huszonkilenc évesen, két gyerekkel, egy átlagos irodai munkával. A hétvége? Ugyanaz, mint mindig: bolt, játszótér, mosogatás. Nem panaszkodom, tényleg nem. Csak néha az embernek hiányzik valami apró, ami nem a kötelező körökből áll. Valami, ami kizökkent abból, hogy reggel ugyanabban az időben kelek, este meg ugyanazt a sorozatot nézem, amit már láttam.
A telefonon épp egy hírportált görgettem, amikor egy ismerősöm posztja feltűnt. Valami olyasmi, hogy „ma este játszottam egy kicsit, és végre nem vesztettem”. Nem ismertem a játékot, de megnéztem, miről beszél. Így találtam rá az online kaszinók világára. Nem volt nagy dobás, csak egy gyors regisztráció, és máris ott volt a virtuális zseton. Az első gondolatom az volt, hogy ez hülyeség. Mégis, este tíz volt, a tévében semmi érdekes, és az ember néha szeretne valami izgalmat anélkül, hogy el kelljen mennie otthonról.
Szóval belevágtam. Nem azért, mert egy nagy pénzre vágytam, hanem mert kíváncsi voltam, milyen érzés. Ez az egyik dolog, amit sokan félreértenek – nem mindenki a főnyereményért játszik. Néha az ember csak szeretné kipróbálni, hogy a szerencse tényleg olyan kiszámíthatatlan-e, mint ahogy gondoljuk. Az első órában apró tételekkel játszottam. Slenderezős játékok, semmi bonyolult. Egyszer nyertem néhány száz forintot, aztán vissza is vesztettem. De a lényeg nem ez volt. A lényeg az volt, hogy a gondolataim elkalandoztak, nem a munkahelyi projekten jártak, és közben éreztem, ahogy egy kellemes feszültség épül bennem. Ez a feszültség nem volt ijesztő, inkább olyan, mint amikor gyerekkoromban vártam, hogy kibontsam a csokit, hátha aranyat találok benne.
Hétköznapi hasonlat, tudom. De pont ezért szerettem meg ezt az egészet. A kaszinó nem egy sötét, dohányfüstös hely lett számomra, hanem egy virtuális játszótér, ahol minden egyes pörgetés egy kis kaland. Megtanultam, hogy nem szabad komolyan venni. Ha pénzt teszek bele, azt úgy tekerem, mintha mozijegyet vennék – egyszeri szórakozás, amiért nem várok visszajárót. Ezzel a hozzáállással pedig sokkal több örömöm volt, mintha a nyereményt tervezgettem volna. Érdekes módon pont a nagy nyeremények okoztak bennem először kellemetlen érzést. Tavaly decemberben, egy unalmas vasárnap délután, sikerült elérnem egy olyan kombinációt, ami egy kisebb összeget hozott. Nem volt eget rengető, de annyi, hogy két hétig nem néztem az árakat a boltban. Mégis, amikor megláttam az egyenlegen a számot, az első reakcióm nem öröm volt, hanem valami furcsa szorongás. Vajon vissza kellene tennem? Vajon ez megérdemelt? Aztán rájöttem, hogy ez az érzés is ugyanolyan véletlen, mint a nyeremény maga.
A legnagyobb változást azonban nem a pénz hozta, hanem az idő. Régebben, amikor este lefeküdtünk, a telefonomat görgetve szorongtam a másnapi feladatokon. Mostanában, ha van egy szabad órám, bekapcsolom a laptopot, és játszom egy kicsit. Ezt nem mondom el a kollégáknak, mert sokan előítéletesek. De a feleségem tudja, és mosolyogva mondja, hogy „a szerencsejátékos férjem”. Nem zavar, mert pontosan tisztában van azzal, hogy milyen keretek között maradok. Nem követek semmilyen stratégiát, nem nézek „biztos nyerő” videókat, nem olvasok tippeket. Csak beülök, és hagyom, hogy a véletlen eldöntse a pillanatomat. Ebben van valami felszabadító. A mai világban mindent kontrollálni akarunk, de itt nincs kontroll. És ezt elfogadni óriási megkönnyebbülés.
Egyszer, egy baráti beszélgetésen, valaki azt mondta, hogy a kaszinó csak a gyenge akaratúaknak való. Nem vitatkoztam, mert megértem az érvelését. De az én szempontomból a játék sokkal inkább hasonlít egy meditációs gyakorlathoz, mint egy csapdához. Amikor pörgetek, a légzésem lelassul, nem gondolok semmire, csak a színekre és a számokra. Ez olyan, mint amikor az ember a tűzbe néz. Persze, tisztában vagyok a kockázattal, ezért mindig olyan összeget teszek félre, amit nem sajnálok. Ez a szabályom. És ha ezt betartom, akkor a játék sosem válik teherré, hanem mindig kellemes időtöltés marad.
Az egyik kedvenc élményem egyébként nem is a nyeréshez kapcsolódik. Egy februári éjszaka, amikor nem tudtam aludni, bejelentkeztem, és egy olyan játékkal kezdtem, amit eddig nem próbáltam. Az első tíz percben csak apró összegeket nyertem, de a játék hangulata annyira magával ragadott, hogy elfelejtettem nézni az időt. Két órát játszottam, és a végén mínuszban voltam ugyan, de mégis úgy éreztem, mintha kikapcsoltam volna a napom zaját. Másnap reggel, amikor a kislányom felébredt, sokkal türelmesebb voltam vele, mint máskor. Rájöttem, hogy a játék nem a pénzről szól, hanem az élményről, arról, hogy az ember kiszakad a mindennapi kerékvágásból. Azóta is bármikor szívesen mondom, hogy a vavada global az életem egyik apró, de fontos tartozéka lett.
Egy másik este, amikor éppen jól ment a játék, és sorozatban három jó pörgetésem is volt, nevettem fel hangosan. A feleségem a szomszéd szobában olvasott, és bekiabált: „Mi történt?” Azt kiáltottam vissza, hogy semmi, csak jókedvem van. Nem kért számon, nem kérdezte, hogy mennyit nyertem, csak annyit mondott, hogy örül, hogy már nem a falat bámulom este. És ebben van valami. Az online kaszinó, ha az ember okosan közelít hozzá, nem elszigetel, hanem éppen hogy segít jobban érezni magam a saját életemben. Nem kell hozzá sok, csak egy óra, egy meleg tea, és egy adag szerencse. Persze, nem mindig nyer az ember. De veszteségben is van tanulság: megtanulod, hogy a rossz napok is részei a játéknak, és hogy nem szabad keserűen reagálni egy rossz húzásra. Ez az életben is hasznos.
Aztán ott van az a bizonyos alkalom, ami igazán megváltoztatta a viszonyomat az egészhez. Májusban, a feleségem születésnapja előtt jártam éppen, és szerettem volna egy kicsit meglepni. Nem volt pénzem ajándékra, mert a hónap végén jártunk. Nem esett kétségbe senki, csak úgy terveztem, hogy jövő hónapban veszek valamit. De véletlenül, egy szabad estén, pont annál a játéknál, amit már jól ismertem, bejött egy kisebb nyeremény. Nem volt óriási, de pont annyi, hogy egy szép csokrot és egy illatos gyertyát tudtam venni neki. Amikor átadtam, azt mondta, hogy „ezt valami mennyei szerencse hozta”. Csak annyit mondtam, hogy igen, valami ilyesmi. Nem részleteztem, hogy az este folyamán legalább ötször gondoltam arra, hogy abbahagyom, mert nem jött össze semmi. De a végén, amikor épp úgy döntöttem, hogy már tényleg az utolsó pörgetés lesz, akkor jött a szerencsés széria. Ez a történet azóta is bennem van, és mindig arra emlékeztet, hogy a kitartás – és a jókor való kiszállás – mennyit számít. Nem is magában a játékban, hanem az élet más területein is.
Sokan kérdezik, hogy ajánlom-e másoknak. A válaszom az, hogy igen, de feltételekkel. Csak akkor