האם טיגון בשמן זית בריא יותר מטיגון בשמנים אחרים?
בניגוד לדעות קדומות ואף למיתוסים הרווחים על אודותיו- שמן זית הוא
המתאים ביותר מבין כל סוגי השמנים לטיגון. טעמי היתרון שלו על המתחרים הם:
1. הוא העשיר יתר בחומצות שומן והעמיד ביותר בחימום.
2. טמפרטורת הרתיחה של שמן זית היא הגבוהה ביותר מבין השמנים השונים והוא נשרף הכי
פחות והכי לאט מכולם.
3.
לשמן זית יש נקודת עישון המתאימה לטיגון עמוק סוימת השמן, כצפוי, מתחיל להישרף; זוהי נקודת העישון שלו. נקודת העישון של שמן זית
גבוהה הרבה יותר מנקודת העישון של שמנים אחרים ולכן הוא בריא יותר, טעים יותר ונוח
לטיגון הרבה יותר מאשר שמנים אחרים.
4. שמן זית עשיר בנוגדי חמצון, אשר לא זה בלבד שהם תורמים לעמידותו בתהליכי החימום
אלא מעבירים את התכונות הבריאותיות שיש בו אל המזון המטוגן בשמן זה.
5. בהיות שמן הזית שמן שיש חומצות שומן חד-בלתי- רוויות הוא עמיד ויציב בחום ויש
בו, כאמור, יתרונות בריאותיים.
6. הוא פשוט טעים...
7. בשל כך ששמן הזית מכיל כמות גדולה של חומצה אולאית, הנחשבת לחומצה חד-בלתי-
רוויה הנפוצה ביותר, תכולה גבוהה שלה בשמן הזית הופכת אותו למתאים ביתר לטיגון.
8. תתפלאו - ?! – אבל שמן זית מתאים גם לאפייתה עוגות. הוא מעדן את טעמן והופך את
מרקמן לנימוח ואף שומר על טריותן. הערכים הבריאותיים של שמן זית לטיגון:
לשמן זית יש השפעה ניכרת על ערכיו הבריאותיים של המזון. בתהליך הטיגון
נודדים הרכיבים (פוליפנולים נוגדי חמצון), המסיסים במים, אל השכבה החיצונית של
המזון המיטגן.
אשר על כן, בשל יתרונותיו הרבים של שמן זית חשוב להקפיד לרכוש אותו אצל יצרניות
המתמחות בייצורו. לאניני הטעם ולכל מי שמכירים או נחשפים, כאן ועכשיו, ליתרונות
ולתועלות הרבים שבשימוש בשמן זית בכלל ולטיגון בפרט (הוא הופך גם סלט שמתובל בו
לטעים הרבה יותר מאשר תיבולו בסוגי שמנים אחרים).
הדובדבן שבשמני הזיתים
שמן הזית המשובח ביותר הוא שמן זית בכבישה קרה שמופק מזיתים שגדלו
בכרם אורגני. על מנת להפיק ולמצות את מלוא פוטנציאל הטעם שלו בתיבול, בטיגון
ובאפייה, מקפידים מגדליו (כגון בקיבוץ מגל) על תהליך מתוכנן ומבוקר הכולל, המתנה
לקבלת הזיתים את הצבע הירוק- שחור שלהם, בהבשלתם, מסיקתם באופן שלא פוגע בהם
והעברתם ביום שבו מוסקים אותם אל בית בד- שם ממיינים אותם גורסים אותם, מפרידים את
החומרים (גפת ושמן) ומסננים היטב. על מנת להבטיח את איכות השמן וטריותו הוא מאוחסן
בתנאי בקרה מיטביים, נמזגים אל מכלי נירוסטה אטומים לאור ולחמצן, העלולים לגרום
להתחמצנות השמן.
מי שהתנסו בטעמו של שמן הזית ונוכחו לדעת כי תכונותיו הופכים אותו לשמן מועדף
לתיבול ולטיגון ודאי יתקשו להחליפו בשמן אחר מכל סוג שהוא.
|
קהילות הפורומים של Cooks
|