מאת: יובל ניסני
תזונה בריאה היא כבר חלק בלתי נפרד מהאדם החדש - זה אשר מייחס חשיבות גדולה יותר ויותר לשמירה על הסביבה, זה שמצבו הגופני חשוב לו וזה אשר בודק היטב מה הוא מכניס לפיו. המגמה הזו העלתה לכותרות את אחד הכוכבים הגדולים של התזונה הבריאה: האומגה 3. אם כן, מה הם מקורותיו ומדוע חשוב כל כך לצרוך אותו?
כמה נתונים יבשים...
האומגה 3 הוא למעשה שומן, או בשמו המדעי המלא: חומצות שומן רב בלתי רוויות. זהו שומן טבעי כמובן, אשר הגוף שלנו זקוק לו למטרות רבות - אך הוא אינו מסוגל לייצר אותו לבד. לכן, את האומגה 3 אפשר לקבל רק בצורה אחת: דרך הפה, על ידי אכילה, או באמצעות תוספי תזונה.
מה היתרונות של אומגה 3?
כל המצדדים בצריכה מוגברת של אומגה 3, טוענים כי יש בחומצות השומן הללו סגולות רפואיות רבות, אשר מסייעות לתהליכים שונים וחשובים בגוף. ומה הן אותן סגולות? הנה הן לפניכם:
- סיוע לתפקוד המוח: האומגה 3 ידוע כמשפר זיכרון, כמחדד את פעולותינו במישור הקוגניטיבי, כמעודד את התפתחות המוח בעובר וכחומר אשר מסייע במאבק במחלות הקשורות לתפקוד לא תקין של המוח, כמו אלצהיימר ופרקינסון.
- שיפור תפקוד מערכת הדם: החל במניעת קרישי דם, דרך הורדת לחץ הדם ועד הפחתה של כמות השומנים (בדגש על כולסטרול) בדם - האומגה 3 מסייע בשלל דרכים לשיפור מצבה של מערכת הדם (לחץ כאן לעיון במחקר מקיף שבדק את הקשר בין אומגה 3 והסיכון לתמותה מתחלואת לב וכלי-דם).
- תרומה להתפתחות הכללית של העובר: החל בהעשרת חלב האם, דרך התפתחות המוח (אותה כבר הזכרנו) ועד שיפור המערכת החיסונית - גם באלו אומגה 3 מסייע לנו מאוד.
- נגד דלקות ובעד חיסון הגוף: התרומה למערכת החיסונית נמשכת גם בגיל מבוגר, וכך גם מניעת התפתחותן של דלקות. למעשה, מחקרים שונים טוענים כי האומגה 3 מסייע למלחמה בסרטן, אך נכון להיום אין לכך הוכחות חותכות.
- שמירה על בריאות השיניים שלנו: אנחנו צורכים אותו בעזרת השיניים, אז מדוע שהוא לא ישמור גם עליהן? אומגה 3 הוא אחד הכלים הטובים ביותר למלחמה בעששת, כמו גם במחלות חניכיים, זאת על-פי המחקר היפני הבא, שהתפרסם במגזין Nutrition בשנת 2010 ומצא קשר בין מחלות שן וחניכיים לבין צריכה נמוכה של אומגה 3.
אגוזי מלך, זרעי פשתן ודגים - מקורות מומלצים לאומגה 3
וכעת, למטבח: באילו מאכלים יש אומגה 3?
אחרי שהבנו מיהו, מהו ומה הוא נותן לנו, הגיע הזמן לשאלה החשובה ביותר: איפה ניתן למצוא אותו, את האומגה 3 הנפלא הזה? התשובה כאן נחלקת לשניים - מקורות מן החי ומקורות מן הצומח.
- מן החי: אומגה 3 נמצא, בעולם החי, ביצור אחד בלבד - הדג. חשוב לזכור כי האומגה 3 לא נמצא בגופו של הדג באופן טבעי (לפחות לא בכמויות גדולות), אלא רק אם הוא צורך אותו באופן קבוע, דרך המזון בסביבתו הטבעית.
- מן הצומח: כאן האפשרויות בלתי מוגבלות. זה מתחיל באצות שונות שגדלות במים, וממשיך אל אגוזי מלך, זרעי פשתן, זרעי מרווה, זרעי צ'יה, תרד ועוד.
כאן מגיע הפרט המפתיע: על פי רוב המומחים לעניין, המקור הטוב ביותר לאומגה 3 הוא לא הדג שנח על צלחתכם (למרות שלל ההמלצות בנושא), אלא דווקא האגוז שמחכה לכם בסבלנות על המדף או הזרעים ששמרתם במגירה של המקרר.
מדוע? לא רק בשל העובדה שהדג זקוק גם הוא למקורות זמינים של אומגה 3, אלא בעיקר משום שהדגים נחשפים לכמויות רעלים גדולות הרבה יותר מהצמחים, מה שכמובן פוגע ביעילות של האומגה 3. לכן, אם ברצונכם לצרוך כמות מספיקה של אומגה 3 ממקור בריא - עולם הצומח הוא הכתובת.
מספר עובדות חשובות על צריכת אומגה 3
- שומן טראנס, אלכוהול וקפאין פוגעים ביכולת הגוף להשתמש ביעילות באומגה 3.
- כך גם מחסור בויטמין B על שלל סוגיו, ויטמין C, אבץ ומגנזיום.
- וזה לא הכל: גם סוכרת, עישון ורמות גבוהות של שומן בדם יפגעו ביכולתו של האומגה 3 לסייע לגופנו באמת.
- ומי משתמש באומגה 3 ביעילות הרבה ביותר? הנשים כמובן. גופן קולט אותו טוב יותר, לעומת גופם של הגברים.